29 Ocak 2010 Cuma

HAYATA AÇILAN KAPILAR



Güneyanadolu mimarisi hep ilgimi çekmiştir. Batıdan doğuya hangi kente giderseniz gidin taş işçiliğinin zirveye çıktığı binalarla karşılaşırsınız. Binaların kapıları, o bina ve sakinleri hakkında bir izlenim edinme şansı verir insana. Bu yüzden hep bakarım kapılara dikkatlice.


Çok ilgimi çekmişti bu kapı. Onlarca fotoğrafını çekip bir aydan fazla süren bir çalışmanın sonucunda modelini yaptım rölyef tarzında.
Kapıyı aralayıp içeriyi görme şansınız yok belki ama en azından gözlerinizi kapayıp hayal edebilirsiniz. Ortasında küçük bir havuzuyla evin bahçesi karşılayacaktır sizi. Hemen karşıda beş altı basamakla çıkılan giriş ve birbiri içinden geçilerek girilen yaklaşık 5 -6 odanın iki katlı taş duvarları dikilir önünüze. Taş duvarların arasından yıllanmış yosunlar fışkırır, duvara yaşam veren. İllaki bir ekinlik hayal edin. Asmaları, eski teneke kaplardaki çeşit çeşit bitkileriyle. Ve bir kuş kondurun havuzun kuşlara ait olan bölümüne. Cıvıltılarını dinleyin. Sessizlik ve derin bir huzurun hakim olduğu mağrur bir tanığı görmüş olursunuz emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder